Ο δήμος Εχέδωρου

echedoros-riverΟ Δήμος Εχεδώρου μπορεί πλέον να έχει «μετατραπεί» σε Δήμο Δέλτα, αλλά οι Θεσσαλονικείς ξέρουν μόνο τα κακά του. Ξέρουν ας πούμε πως στα Διαβατά υπάρχουν οι περίφημες φυλακές, στις οποίες μέχρι προσφάτως «φιλοξενούταν» ο πρώην Δήμαρχος τους. Ξέρουν επίσης για τη βιομηχανική ζώνη και συνέχεια σχολιάζουν το πόσο άσχημες και καταθλιπτικές περιοχές είναι η Σίνδος και το Καλοχώρι. Για τους περισσότερους δε, ο Δήμος Εχεδώρου ήταν απλά η έδρα των Τ.Ε. Ι. τους. Με άλλα λόγια, οι Θεσσαλονικείς για καιρό θεωρούσαν τον Εχέδωρο κάτι σαν χαβούζα. Ξέρουν τόσα λίγα πράγματα για τις πόλεις που πλέον τον αποτελούν, που παρόλο που είναι δίπλα τους και μπορούν να τις επισκεφθούν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, γι’ αυτούς θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται σε μία ξένη και μακρινή χώρα.

delta-aksiouΔεν ξέρουν ας πούμε ότι ο Εχέδωρος, από τον οποίο έπαιρνε και τ’ όνομα του ο Δήμος, ήταν ένας χείμαρρος, ο οποίος αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον Ιστορικό μάλιστα είχε τόσο λίγο νερό, που δεν έφθανε για να ξεδιψάσουν οι στρατιώτες του Ξέρξη όταν εισέβαλλε στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουν επίσης πολλοί Θεσσαλονικείς ότι η Σίνδος είναι αρχαιότατη πόλη και η περιοχή της κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή. Τη Σίνδο μάλιστα την αναφέρει και ο Ηρόδοτος αλλά και Βυζαντινοί ιστορικοί, οι οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι συχνά αναφερόταν με τ’ όνομα Σίνθος. Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπως οι χρυσές μάσκες που είναι σχεδόν ίδιες μ’ αυτές που βρέθηκαν στις Μυκήνες, έχουν βρεθεί σε τάφους που ανακαλύφθηκαν στον Δήμο Εχεδώρου και κοντά στη Σίνδο.

Πολλοί λίγοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν ότι το Καλοχώρι, ιδρύθηκε και χτίστηκε εξ ολοκλήρου από πρόσφυγες που έφθασαν εδώ κυρίως από την Ανατολική Θράκη. Το χωριό αυτό δεν υπήρχε πριν έρθουν οι πρόσφυγες, για την ακρίβεια δεν υπήρχε απολύτως τίποτα στη περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Καλοχώρι. Οι πρόσφυγες με τον κόπο, τα χέρια και το μεράκι τους κατασκεύασαν το χωριό το οποίο εξελίχθηκε στο Καλοχώρι το οποίο ξέρουμε σήμερα.

echedorosΤέλος, πέρα από το γεγονός ότι τα Διαβατά είναι ο «Κορυδαλλός» της Θεσσαλονίκης, οι Θεσσαλονικείς δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτά. Βάζω στοίχημα ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να τα βρουν καν στον χάρτη! Αποκλείεται να γνωρίζουν ας πούμε ότι οι Τούρκοι είχαν δώσει στο χωριό την ονομασία Ντουντουλάρ, για τη σημασία της οποίας ακόμη και σήμερα «τσακώνονται» οι ιστορικοί και οι λαογράφοι. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προέρχεται από τον τίτλο Dudu, που σημαίνει «όμορφη κυρία» στα Τούρκικα, τον οποίο έφερε κάποια κάτοικος του χωριού. Το όνομα Διαβατά, το πήρε το χωριό λόγω της νευραλγικής τους θέσης, καθώς βρισκόταν πάνω στον δρόμο που ένωνε τη Θεσσαλονίκη με τη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Με άλλα λόγια, αν ήθελες να πας οπουδήποτε νότια ή Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έπρεπε αναγκαστικά να περάσεις από τα Διαβατά.

Το ξέρω ότι τόσο ο Δήμος Εχεδώρου, όσο και ο τωρινός Δήμος Δέλτα έχουν πολλά στραβά και πολλά προβλήματα. Ο ΟΑΣΘ μας έχει σχεδόν ξεχασμένους κι αφημένους στη μοίρα μας, οι δρόμοι μας, ειδικά στη βιομηχανική ζώνη, είναι για κλάματα ενώ η ατμόσφαιρα των περιοχών του Δήμου δεν είναι και η καλύτερη, λόγω όλων των εργοστασίων και των βιοτεχνιών. Ο Εχέδωρος όμως, για μένα πάντα θα μείνει το όνομα Εχέδωρος στη περιοχή, είναι το σπίτι μας και το αγαπάμε, γιατί πέρα από τα στραβά του, έχει και πολλά καλά και ομορφιές, όπως ας πούμε το Δέλτα του Αξιού, το οποίο μαζεύει κάθε λογής πουλιά και άλλα σπάνια ζώα. Δεν γράφω τα παραπάνω για να δημιουργήσω τύψεις, αλλά για να μάθουν κάτι και οι άλλοι Θεσσαλονικείς γι’ αυτές τις πόλεις και τα μέρη που βρίσκονται δίπλα τους και όχι σε άλλη χώρα ή γαλαξία και μπορούν να τα επισκεφτούν απλά ανεβαίνοντας σε ένα λεοφωρείο του ΟΑΣΘ.