Πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος χαλιού για κάθε χώρο

Το φθινόπωρο πλησιάζει, με τα χαλιά να επανεμφανίζονται διεκδικώντας την τιμητική τους θέση σε αγαπημένους χώρους του σπιτιού σας.  Όσοι τα έχετε ήδη φυλαγμένα, ήρθε ο καιρός να τα βγάλετε από την αποθήκη και να τα ξανά τοποθετήσετε στην περίοπτή τους θέση.

Φθινόπωρο στο σπίτιΌμως, για όσους ετοιμάζεστε να κάνετε τώρα την επένδυση, ακολουθούν κατάλληλες συμβουλές, ώστε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος χαλιού και να δώσετε στον εκάστοτε χώρο τη ζεστασιά και καλαισθησία που του αξίζει. Έτσι και αλλιώς τα χαλιά για διακόσμηση σπιτιού αποτελούν μια πρόταση αισθητικής δημιουργίας χώρου

Καθώς το χαλί οριοθετεί το  χώρο όπου βρίσκεται, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε πριν προβούμε  στην αγορά του, είναι οι διαστάσεις του δωματίου που θέλουμε να το τοποθετήσουμε, η διάταξη των επίπλων καθώς και ο συνδυασμός του με την αισθητική του χώρου. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες ποικίλες διαστάσεις χαλιών, καθώς δίνεται και η δυνατότητα παραγγελίας επιθυμητών διαστάσεων, ώστε να καλύπτονται απόλυτα οι ανάγκες σας.

Ο γενικός κανόνας που ισχύει στην επιλογή μεγέθους, είναι πως τα χαλιά δεν πρέπει να εκτείνονται από τοίχο σε τοίχο. Θα πρέπει ανάμεσα στο τέλος του χαλιού και τον τοίχο, να υπάρχει ένα περιθώριο περίπου 45 εκατοστών για τους μεγάλους χώρους, ή της τάξης των 20 εκατοστών για τα μικρότερα δωμάτια.

Αν το σαλόνι σας είναι μεσαίου μεγέθους, το χαλί πρέπει να καλύπτει τον χώρο των επίπλων (καναπέδες, τραπεζάκι), χωρίς ωστόσο το πίσω μέρος τους να χρειάζεται να «πατάει» πάνω σε αυτό. Εάν πάλι διαθέτετε μικρό καθιστικό, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χαλί στο κέντρο του, που να οριοθετεί το τραπεζάκι σας. Σε στενόμακρο σαλόνι, η τοποθέτηση χαλιού κατά μήκος του κύριου καναπέ είναι μια έξυπνη λύση, για να τονίσετε οπτικά το πλάτος του χώρου. Στην περίπτωση που έχετε άφθονο χώρο στο καθιστικό σας, ενδείκνυται χαλί μεγάλων διαστάσεων, που θα καλύπτει περιμετρικά τα έπιπλα δημιουργώντας παράλληλα αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης και πολυτέλειας.

Διακόσμηση το Φθινόπωρο

Για τον χώρο της τραπεζαρίας, ιδίως αν βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου, ο βασικός κανόνας είναι το χαλί να υπερκαλύπτει την επιφάνεια όπου ακουμπάνε το τραπέζι και οι καρέκλες. Να θυμάστε, ότι πρέπει να υπάρχει ένα επαρκές περιθώριο περίπου 60 πόντων περιμετρικά, ώστε όταν ο καθήμενος τραβάει την καρέκλα να παραμένει εντός της επιφάνειας του χαλιού.  Ωστόσο, εάν έχετε στρογγυλή τραπεζαρία, μια εξαιρετική επιλογή θα ήταν ένα στρογγυλό χαλί, που θα αναδείκνυε την ιδιαίτερη αισθητική της γεωμετρίας της.

Όσον αφορά την κρεβατοκάμαρα, ένα μεγάλο χαλί, που προσδίδει ιδιαίτερη κομψότητα και αίσθηση ζεστασιάς, είναι η κατάλληλη επιλογή για αυτόν τον προσωπικό χώρο της καθημερινότητάς σας. Το χαλί που θα επιλέξετε, θα πρέπει είτε να καλύπτει όλη την επιφάνεια των κομοδίνων και του κρεβατιού, είτε να καλύπτει από το ύψος που τελειώνουν τα κομοδίνα συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του υπόλοιπου κρεβατιού.  Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προεξέχει γύρω από το κρεβάτι τουλάχιστον 50 εκατοστά, για να δίνει μια αίσθηση άνεσης, να μπορείτε να πατάτε πάνω στην απαλή υφή του μόλις ξυπνάτε και να δημιουργήσει οπτικά επιπλέον χώρο για να κινείστε. Επίσης, μια πρακτική λύση και αρκετά πλέον διαδεδομένη για την κρεβατοκάμαρά σας, είναι οι διάδρομοι. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε μόνο για σημεία που φαίνονται και πατιούνται, ωστόσο, μικραίνουν αισθητά τον χώρο.

 Σε ένα παιδικό δωμάτιο, ένα στρογγυλό χαλί σε απαλές αποχρώσεις είναι μια πολύ καλή επιλογή αισθητικά, καθώς αναδεικνύεται αυτόματα σε κεντρικό στοιχείο του δωματίου.

Τέλος, αν έχετε κάποια αγαπημένη «γωνιά» που θέλετε να αναδείξετε, είτε θέλετε να δώσετε μια καλλιτεχνική πινελιά σε κάποιο «φτωχό» σημείο του σπιτιού, δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε ένα υπέροχα ασύμμετρο χαλί. Το ιδιαίτερο σχήμα του, που αγκαλιάζει γλυκά τον χώρο, προσδίδει ζωντάνια και ζεστασιά.

carpets are back for winter

Το χαλί είναι ένα κόσμημα κομψότητας και άνεσης για το σπίτι. Με την κατάλληλη επιλογή μεγέθους, χρώματος και υφής, μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα απλό και «απρόσωπο» περιβάλλον σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, όπου θα περνάτε ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και απόλαυσης με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.